Biorafinacja

Jak się okazuje biorafinacja jest znana człowiekowi od tysięcy lat. Nam się dzisiaj wydaje, że to my wszystko wymyśliliśmy i to my się najlepiej na wszystkim znamy. Wystarczy sięgnąć do historii żeby się przekonać, że rafinacja drożdży dała możliwości wytwarzania wina, a było to bagatela sześć tysięcy lat przed naszą erą. Jak widać nie wszystko my wymyśliliśmy i trzeba mieć tego świadomość. Jogurty również powstają w wyniku biorafinacji i znane są od tysięcy lat. Człowiek po prostu udoskonalił biorafinacje i dzisiaj ma o wiele więcej możliwości do wykorzystania. Dawniej nie było takich maszyn i wszystko odbywało się w naturalny sposób. Dzisiaj odrobina chemii i można przyspieszyć każdy proces nawet tworzenie się nowego wina. Skoro taka znana jest biorafinacja to, dlaczego w naszym kraju mało ludzi o niej słyszy? Dzisiaj można poddawać temu procesowi rożnego rodzaju zboża tak żeby uzyskać z tego paliwo i opał. Tym samym przetwarzamy pozornie nieprzydatne odpady w coś co ma sporo kalorii i jest bardzo tanie w zakupie. Można zaoszczędzić sporo pieniędzy, ale również ochronić sporą część środowiska. Kiedyś się węgiel i ropa skończy i człowiek będzie musiał sobie radzić w inny sposób, a biorafinacja to dla nas wszystkich ogromna przyszłość.

Dodaj komentarz