Biorafinacja- zagrożenia

Każdy rodzaj nowego paliwa będzie miał jakieś zagrożenia, ponieważ nigdy nie wiadomo jak to się wszystko może skończyć. W przypadku biorafinacji zagrożenie leży może nie po stronie tego, że może się coś stać złego w procesie wytwarzania, ale raczej może to być zagrożenie wynikające z braku żywności na świecie. Wyobraźmy sobie, że teraz na całym świecie nie ma już węgla, a ni ropy i trzeba wytwarzać biomasę. Niby wszystko pięknie, a nawet można powiedzieć, że ekologicznie, ale jak się okazuje wcale nie jest to takie łatwe do wykonania jak się wydaje. Biomasa tworzona jest w większości z płodów rolnych, gałęzi i odpadów. Te dwa ostatnie są jak najbardziej dobrze wykorzystywane, bo nie trzeba będzie oglądać gór odpadów czy lasów, w których nie jest od lat robiona przecinka. Nieco gorzej sytuacja wygląda jeśli weźmiemy pod uwagę płody rolne. Jedzenia na świecie jest zdecydowanie za mało, a zatem jeśli jeszcze wyłączymy z tego co mamy pola, które będą uprawiane tylko na biomasę to może się okazać że będziemy mieli z tego spore problemy żywnościowe. Miejmy nadzieje, że do tego czasu wszystko zostanie rozwiązane i nie będziemy mieli takich problemów jaki się obecnie obawiamy. Człowiek na pewno coś wymyśli.

Dodaj komentarz