Początki biotechnologii

Współczesny człowiek na pewno ma o wiele więcej możliwości niż ludzie dawniej, ale wtedy też może przypadkiem może celowo, ale powstawały procesy biologiczne, które wpływały na zmianę struktury danych roślin czy produktów. Wielkim hitem było odkrycie przez chińczyków około ośmiu tysięcy lat temu sposobu na produkcje wina, piwa i chleba. Jak wiadomo wszystko powstaje w wyniku fermentacji drożdży, ale skąd ludzie wtedy na to wpadli tego nikt nie wie. Idąc dalej natrafimy na jogurt, który ma około sześciu tysięcy lat, a zatem również bardzo, ale to bardzo dużo. Wtedy ludzie nie wiedzieli, że to jest biotechnologia, bo pierwszy raz tego słowa użyto dopiero w 1919 roku. Jakby tego nie nazywać każdy z nas wie jak wykonać takie procesy we własnym domu. Można przecież produkować na własny użytek piwo, a starsze osoby zapewne pamiętają produkcję bimbru. Polacy jak żaden inny naród zaznajomili się z biotechnologiami i widać do dzisiaj mają jakiś wielki sentyment do tych wszystkich procesów. Na pewno takim przełomem w dziedzinie biotechnologie było odkrycie tego, że mamy w 99% procentach takie samo DNA jak szympansy i goryle, ale z drugiej strony mamy w 50% takie samo DNA jak banan i co to ma do rzeczy?

Dodaj komentarz