Wady i zalety biotechnologii

Wszystko co jest tworzone przez naukowców ma swoje wady i zalety. Gdybyś mówić o wadach to zawsze jest wielkie zagrożenie, że można tak zmodyfikować jedzenie, że nie będzie się ono do niczego nadawało, a jego odtworzenie zajmie lata. Biotechnologia mogłaby być bardzo korzystna jeśli weźmiemy pod uwagę tereny, na których trudno uprawia się dane rośliny. W tym przypadku naukowcy dostają się do DNA takiej roślinki i starają się zmienić jej przyzwyczajenia i potrzeby. Tym samym okazuje się, że nagle nie będzie ona potrzebowała tyle wody żeby mogła rosnąć. To w krajach gdzie jest susza będzie idealnym rozwiązaniem, ale z drugiej strony jest inny problem, który pojawia się z biegiem czasu. Rolnicy na całym świecie najpierw zbierają swoje plony, po czym część sprzedają, a część mają za rok do posiania. W przypadku zmodyfikowanych nasion nie jest to możliwe, bo jeśli posieje się to jeszcze raz to nic nam nie wyjdzie. To jest ziarno jednoroczne i trzeba będzie kupić nowe. Jak wiadomo to z kolei wiąże się ze sporym wydatkiem, na który nie wszyscy będą wstanie sobie pozwolić. Biotechnologia wykorzystywana we właściwy sposób to dobry pomysł, ale zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie chciał na tym zarobić jak najwięcej.

Dodaj komentarz